>Gik langsomt eftersom det var<

Indianrne var i deres hule. Det var mænd, kvinder og børn, cirka et hundrede og halvtreds personer, men i begyndelsen lignede de genstande, og man ville ikke kalde dem mænd og kvinder og børn.

Flokken havde cirka halvtreds heste med, men soldaterne ville ikke betegne dem som heste i sammenligning med deres egne velplejede dyr.

De var karikaturer af det, der engang havde været heste; huden sad stramt over knoglerne; og på deres ryg sad der noget, som engang havde været børn, men nu var lasede bylter.

Indianerne var til fods, og deres pjalter flagrede i den iskolde vind. De var huløjede og hulkindede og magre som fugleskræmsler. Til trods for tøjets elendige tilstand kunne man stadig se, at det var indiansk.

Det var derimod umuligt at afgøre, hvad indianerne engang havde været.

Døde Øjne bevarer deres hemmeligheder, og disse menneskers øjne var døde. Deres sorte hår flagrede i vinden. Mange var barfodede, og andre havde hullede mokkasiner på.

Bakkesangerinder gik langsomt eftersom det var den eneste måde, de kunne bevæge sig på, og de gik kun, fordi der ikke var noget sted på denne sandede, kolde strækning, hvor de kunne hvile sig.

Deres udseende var en stum beretning om sult, tørst og lidelse, og dog var der stadig noget trodsigt over dem.

Da de nærmede sig, flokkedes Bakkesangerinder om de ridende børn, og mændene gik i spidsen og stillede sig beskyttende op i en halvkreds. De havde våben i hænderne, rifler og revolvere, og de stod over for kavaleriet med et mod, der var lige så medynkvækkende som genstridigt.

»Er det virkelig dem, vi har jaget?« spurgte løjtnanten med vantro i stemmen.
Kaptajnen gøs; han var en stor, sund mand, og et syn som dette forfærdede ham.


Selv om han allerede vidste det, følte han sig magtesløs.